Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2009. május

SPACER SPACER Száz éve hunyt el Gothard Jenő 2009.05.29.
Száz éve hunyt el Gothard Jenő

A Szombathely melletti Herényben található kastélyában száz évvel ezelőtt, 1909. május 29-én hunyt el Gothard Jenő, a XIX. század vége magyar csillagászatának egyik meghatározó alakja.
SPACER SPACER Megoldódott a milliszekundumos pulzárok rejtélye 2009.05.25.
Megoldódott a milliszekundumos pulzárok rejtélye

Egy kutatócsoportnak először sikerült gyakorlatilag valós időben megfigyelnie egy pulzár felpörgését, s így észlelési oldalról is igazolni azt az elméletet, hogy ezért a kísérőről átáramló anyag a felelős.
SPACER SPACER Az M87 óriásgalaxis kisebb, mint gondolták 2009.05.22.
Az M87 óriásgalaxis kisebb, mint gondolták

Az ESO VLT távcsőrendszerével végzett mérések szerint a Virgo halmaz M87 katalógusjelű óriásgalaxisának mérete kisebb, mint gondolták. Úgy tűnik, hogy a külső részeit valamilyen, egyelőre ismeretlen hatás egyszerűen elfújta.
SPACER SPACER Hosszú bolygókeringő a hajnali égbolton 2009.05.21.
Hosszú bolygókeringő a hajnali égbolton

Május és június hónap folyamán szép bolygóegyüttállásnak lehetünk tanúi a hajnali égbolton. A halványabb Mars és a fényes Vénusz két fok minimális távolsággal egy egész hónapon keresztül öt foknál közelebb lesz egymáshoz.
SPACER SPACER Furcsán fénylő galaxis 2009.05.18.
Furcsán fénylő galaxis

A 3C 305 galaxis széles hullámhossztartományon felvett képein a központi fekete lyuk kifúvásainak rádió- és röntgensugárzása nem esik egybe, ami bonyolult kölcsönhatásokra utal a csillagváros belsejében.
SPACER SPACER Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályai 2009.05.14.
Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályai

A bolygókeletkezés korai fázisait is új megvilágításba helyező vizsgálatok során egy magyar kutatók által vezetett csoport új magyarázatot adott az üstökösökben található szilikátkristályok keletkezésére.
SPACER SPACER Egy kiváló műszer búcsúfelvétele 2009.05.11.
Egy kiváló műszer búcsúfelvétele

A Hubble Űrteleszkóp leghosszabb ideje működő kamerája, a WFPC2 (Wide Field Planetary Camera 2) rövidesen befejezi pályafutását. Üzemeltetői és a közösség a korszak eredményeihez méltó felvétellel búcsúznak tőle.
SPACER SPACER Csavargó fekete lyukak a Tejútrendszer peremén? 2009.05.07.
Csavargó fekete lyukak a Tejútrendszer peremén?

Egy új kutatás szerint a Világegyetem életének korai szakaszából, a galaxisok kialakulásának időszakából visszamaradt közepes méretű fekete lyukak százai kóborólhatnak a Tejútrendszerben.
SPACER SPACER Honnan ered a Tejútrendszer rejtélyes röntgenfénylése? 2009.05.04.
Honnan ered a Tejútrendszer rejtélyes röntgenfénylése?

A Chandra műhold mérései alapján mintegy félezer pontszerű röntgenforrást azonosítottak a Tejútrendszer középpontjának közelében, melyek magyarázatot adhatnak a fősíkból érkező diffúz sugárzásra.
SPACER SPACER Napbarnított fiatal aszteroidák 2009.05.01.
Napbarnított fiatal aszteroidák

Egy új kutatás szerint a napszél hatására a kisbolygók felszíne sokkal gyorsabban vörösödik és öregszik, mint ahogyan ezt korábban gondolták. A folyamat hossza 1 millió évnél is rövidebb.
Valid CSS!