Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2009. január

SPACER SPACER Két szupernehéz fekete lyuk egy fényéven belül? 2009.01.28.
Két szupernehéz fekete lyuk egy fényéven belül?

Óriási tömegű fekete lyukakból álló kettős rendszert már többet is ismerünk, most azonban valószínűleg egy olyan akadt közülük horogra, melyben a komponensek távolsága egy fényévnél is kisebb.
SPACER SPACER Felelősek-e a központi fekete lyukak a csillagkeletkezés leállásáért? 2009.01.25.
Felelősek-e a központi fekete lyukak a csillagkeletkezés leállásáért?

Egy új kutatás szerint az aktív galaxisokban a csillagkeletkezési aktivitás már azelőtt lecsökken, mielőtt a centrumukban helyet foglaló fekete lyukak elég nagyra hízhatnának ahhoz, hogy maguk állítsák le azt.
SPACER SPACER Szuper-Neptunuszt talált a HATnet 2009.01.23.
Szuper-Neptunuszt talált a HATnet

A HATnet hálózat felfedezte 11. Naprendszeren kívüli planétáját, ami az eddig talált legkisebb fedési exobolygó, sugara 25, míg tömege mintegy 50 százalékkal haladja meg a Neptunusz megfelelő paramétereit.
SPACER SPACER Hogyan keletkeznek a nagytömegű csillagok? 2009.01.18.
Hogyan keletkeznek a nagytömegű csillagok?

Egy szuperszámítógéppel végzett szimulációsorozat választ adhat arra a kérdésre, hogyan alakulhatnak ki a nagyon nagy tömegű csillagok, illetve arra, miért is találhatók ezek leginkább kettős és többes rendszerekben.
SPACER SPACER Megmérték egy újabb magnetár forgási periódusát 2009.01.15.
Megmérték egy újabb magnetár forgási periódusát

Az XMM-Newton röntgenteleszkóp megfigyelései alapján sikerült meghatározni egy újabb magnetár tengelyforgási idejét, így az alig egy tucatnyi egzotikus objektum mindegyikének van immár becsült rotációs periódusa.
SPACER SPACER Különbségek a közeli és távoli galaxisok aktivitásában 2009.01.13.
Különbségek a közeli és távoli galaxisok aktivitásában

A NASA Swift mesterséges holdja által a nagyenergiájú tartományban végzett felmérés szerint jelentős különbség mutatkozik a viszonylag közeli, illetve a több milliárd fényév távolságban található galaxisok aktivitásában.
SPACER SPACER Központi fekete lyuk előbb, dudor később 2009.01.09.
Központi fekete lyuk előbb, dudor később

Úgy tűnik, sikerült választ találni arra a kérdésre, hogy a korai Univerzumban mely objektumok jöttek létre először, a galaxisok vagy a centrumaikban helyet foglaló nagytömegű fekete lyukak.
SPACER SPACER Csillagszökevények nyomai 2009.01.07.
Csillagszökevények nyomai

A Hubble űrteleszkóp most közzétett felvételein nagy sebességgel mozgó csillagok által a környező intersztelláris gázba rajzolt mintázatok láthatók, melyek hol egy nyíl hegyére, hol egy üstökös csóvájára emlékeztetnek.
SPACER SPACER Gyorsabban forog és nagyobb tömegű a Tejútrendszer 2009.01.06.
Gyorsabban forog és nagyobb tömegű a Tejútrendszer

Rádiócsillagászati mérések alapján Tejútrendszerünk tömege mintegy másfélszer nagyobb, mint azt korábban gondoltuk, s az újonnan megállapított forgási sebesség is meghaladja az eddig becsült értékeket.
SPACER SPACER Barna törpe csak barna törpével? 2009.01.05.
Barna törpe csak barna törpével?

Egy új, 233 közeli csillagrendszerre kiterjedő felmérés szerint közülük mindössze kettő olyan, melyben egy normál csillagot barna törpe kísér, ugyanakkor olyan kettősök is ismertek, melyben mindkét komponens barna törpe.
SPACER SPACER A Ganymedes eltűnik a Jupiter mögött 2009.01.01.
A Ganymedes eltűnik a Jupiter mögött

A Jupiter legnagyobb holdjáról, a Ganymedesről nézve az óriásbolygó eltakarta a Napot és a Földet. A gyakori jelenséget a Hubble űrteleszkóppal figyelték meg még 2007-ben, látványos fotót rögzítve.
Valid CSS!