Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2013. augusztus

SPACER SPACER Minden nap egy új év a lávabolygón 2013.08.27.
Minden nap egy új év a lávabolygón

Mindössze annyi idő alatt, ami számunkra egy munkanap vagy egy egész éjszakai alvás hossza, a 700 fényévre lévő Kepler-78 kicsiny tűzgolyó-planétáján egy teljes év is eltelik.
SPACER SPACER Ősi galaxist világított meg egy gammakitörés 2013.08.23.
Ősi galaxist világított meg egy gammakitörés

Mindössze egymilliárd éves volt az Univerzum, mikor a kitörés megtörtént, melynek fénye arról is hírt hozott, hogy akkoriban még egy nagyságrenddel kevesebb volt a lítiumnál nehezebb elemekből, mint manapság.
SPACER SPACER Szuperföld helyett szupervénusz - egy lakható bolygóval kevesebb 2013.08.20.
Szuperföld helyett szupervénusz - egy lakható bolygóval kevesebb

Örök kérdés, hogy mik azok a kritériumok, amelyek az élet lehetőségét jelzik egy távoli bolygón. Legutóbb a Földnél alig nagyobb Kepler-69c-ről mutatták ki, hogy mégsem kering csillaga lakhatósági zónájában.
SPACER SPACER Tömegrekorder exobolygót fényképeztek 2013.08.16.
Tömegrekorder exobolygót fényképeztek

A Subaru teleszkóp infravörös felvételei alapján egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült közvetlen képet előállítani a GJ 504 fényes csillag óriásbolygójáról. Jelenleg ez a legkisebb tömegű planéta, amelyről direkt felvétel készült.
SPACER SPACER A kentaurok többsége üstökös lehet 2013.08.13.
A kentaurok többsége üstökös lehet

Egy amerikai kutatócsoport szerint a NASA WISE infravörös űrtávcső által végzett megfigyelések alapján a titokzatos kis égitestek, az ún. kentaurok jelentős része üstökös lehet.
SPACER SPACER Két csillaggenerációt talált a Hubble a híres gömbhalmazban 2013.08.09.
Két csillaggenerációt talált a Hubble a híres gömbhalmazban

A Hubble űrteleszkóp 8 évnyi adatsorát vizsgálva egy kutatócsoport két különböző korú csillagpopulációt azonosított a 47 Tucanae jelű gömbhalmazban, lehetőséget adva a Tejútrendszer korai időszakába való visszapillantásra.
SPACER SPACER Csillagok ólomsúlyú felhők alatt 2013.08.06.
Csillagok ólomsúlyú felhők alatt

Az ESO VLT távcsőegyüttesének archívumát felhasználva az Armagh Observatory kutatói olyan forró törpecsillagokat azonosítottak, melyek atmoszférájában az ólom gyakorisága tízezerszerese a Nap megfelelő értékének.
SPACER SPACER Kétezer év alatt törpül el egy nóva csillag 2013.08.02.
Kétezer év alatt törpül el egy nóva csillag

I.sz. 101-ben egy vendégcsillagot jegyeztek fel kínai krónikák, amely valószínűleg ugyanannak a kettőscsillagnak a kitörése lehetett, ami a kétezres években egyszer csak törpenóvává változott.
Valid CSS!