Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2015. július

SPACER SPACER A csillagokhoz hasonlóan keletkeznek a barna törpék 2015.07.28.
A csillagokhoz hasonlóan keletkeznek a barna törpék

A barna törpék a bolygók és a csillagok között elhelyezkedő rejtélyes objektumok. Egy új rádiócsillagászati kutatás szerint úgy tűnik, a kialakulás módját tekintve inkább az utóbbiakhoz állnak közelebb.
SPACER SPACER Jéghideg Pluto-hírek a forróság közepén 2015.07.24.
Jéghideg Pluto-hírek a forróság közepén

Lassan csordogálnak az újabb felvételek és egyéb mérési eredmények a New Horizons szondáról, most ezek közül válogatunk. A hideg képek talán enyhítik kicsit a kánikula okozta megpróbáltatásokat.
SPACER SPACER Óriási étvágyú törpe 2015.07.21.
Óriási étvágyú törpe

A Gaia űrszonda mérési programja közben egy érdekes és asztrofizikai szempontból fontos kettőscsillagot találtak: a kettős rendszerben a szupernóvává válás előtti egyik lényeges fejlődési fázis figyelhető meg.
SPACER SPACER A Jupiter ikertestvérét fedezték fel a Nap ikertestvére körül 2015.07.17.
A Jupiter ikertestvérét fedezték fel a Nap ikertestvére körül

Egy brazil vezetésű nemzetközi kutatócsoport a Jupiterhez hasonló tömegű és méretű planétát fedezett fel egy Naphoz hasonló csillag körül, amelynek a keringési távolsága ugyanakkora, mint a Naprendszer óriásbolygójáé.
SPACER SPACER A legerősebb mágnesek hajtják az univerzum legnagyobb robbanásait 2015.07.10.
A legerősebb mágnesek hajtják az univerzum legnagyobb robbanásait

Az ESO távcsöveivel végzett megfigyelésekkel sikerült kapcsolat kimutatni egy hosszú ideig tartó gammavillanás és egy szokatlanul fényes szupernóva-robbanás között, ami új megvilágításba helyezheti az utóbbiak problémáját.
SPACER SPACER Kevesebb galaxis lehet az univerzumban, mint gondoljuk 2015.07.03.
Kevesebb galaxis lehet az univerzumban, mint gondoljuk

Egy új szuperszámítógépes szimuláció eredménye szerint az univerzum nagyon távoli tartományaiban akár két nagyságrenddel is kevesebb galaxis lehet, mint azt az eddigi mélyég-felmérések alapján gondoljuk.
SPACER SPACER Még mindig növekszik a galaxiskannibál 2015.07.01.
Még mindig növekszik a galaxiskannibál

Egy új tanulmány szerint a közeli M87 katalógusjelű óriási elliptikus galaxis az utóbbi egymilliárd év során egészen biztosan elnyelt egy közepes méretű, vélhetően spirális galaxist, azaz még mindig növekszik.
Valid CSS!