Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2011. szeptember

SPACER SPACER Egy kétarcú csillag rezgései 2011.09.30.
Egy kétarcú csillag rezgései

Először sikerült kimutatni egy Napunknál forróbb és kissé nagyobb tömegű csillag kétféle rezgéseit: energiaterjedési modulációk mellett konvektív anyagmozgások is berezgetik a Kepler-űrtávcső által vizsgált égitestet.
SPACER SPACER Mégsem a Baptistina-család tagja lehetett a dínógyilkos 2011.09.23.
Mégsem a Baptistina-család tagja lehetett a dínógyilkos

A NASA WISE infravörös műholdjának mérései alapján kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a Baptistina kisbolygócsalád egyik tagjának bolygónkkal történt ütközése okozhatta a dinoszauroszok kipusztulását.
SPACER SPACER Kozmikus alkímia - aranycsinálás nagy tételben 2011.09.20.
Kozmikus alkímia - aranycsinálás nagy tételben

Részletes numerikus szimulációk szerint az olyan nehéz elemek, mint például az arany vagy az ólom nem szupernóva-robbanások közben, hanem neutroncsillagok összeolvadása során jöhetnek létre.
SPACER SPACER Felturbózott csillagkeletkezés galaxisütközés nélkül 2011.09.16.
Felturbózott csillagkeletkezés galaxisütközés nélkül

A ma elfogadott elképzelésekkel ellentétben a Herschel űrteleszkóp megfigyelései szerint a galaxisoknak nem kell feltétlenül ütköznie egymással ahhoz, hogy viharos csillagkeletkezési folyamatok menjenek végbe bennük.
SPACER SPACER A 'látható' bolygó pontatlansága árulkodik a láthatatlan létéről 2011.09.13.
A 'látható' bolygó pontatlansága árulkodik a láthatatlan létéről

A Kepler-19 csillag b jelzésű kísérőjének fedési időpontjaiban bekövetkező ötperces eltolódások arról tanúskodnak, hogy a csillagnak valószínűleg van még egy másik bolygója is ezen kívül.
SPACER SPACER Ketyegő időzített bombákkal van tele a Galaxis? 2011.09.09.
Ketyegő időzített bombákkal van tele a Galaxis?

Egy új kutatás szerint a Tejútrendszerben ezrével létezhetnek olyan idős csillagok, amelyeket paradox módon csak gyors tengelyforgásuk tart egyben, ha lelassulnak, szupernóvaként robbannak fel.
SPACER SPACER Csillag, ami nem is létezhetne 2011.09.06.
Csillag, ami nem is létezhetne

Európai kutatók olyan csillagot találtak a Tejútrendszerben, ami a csillagkeletkezés széles körben elfogadott elmélete szerint nem is létezhetne, mivel nehéz elemek szinte nyomokban sem találhatók benne.
SPACER SPACER A szemünk előtt fal fel egy csillagot egy fekete lyuk 2011.09.02.
A szemünk előtt fal fel egy csillagot egy fekete lyuk

Új észlelési eredmények szerint a Swift J1644+57 katalógusjelű, korábban gammafelvillanásnak gondolt esemény valójában egy hosszabb folyamat: egy fekete lyuk a szemünk előtt fogyasztja el a hozzá túl közel került csillagot.
Valid CSS!