Valid XHTML 1.0 Strict

Meteorológiai mérőeszközök

A képekre kattintva azok nagyobb felbontásban is megtekinthetők!
Légnedvesség-mérő Légnedvesség-mérő - 1882

A levegő nedvességtartalmának mérésére szolgáló eszközt a Gothard fivérek készítették a herényi obszervatórium 1883. január 1-jén megnyílt meteorológiai állomása részére.
Heliosztát Heliosztát - 1883

Az ógyallai obszervatóriumban készült, 1885-ben Herénybe került és 1887-ben Gothard Jenő által továbbfejlesztett, a napfényt állandó irányba vetítő, óraszerkezettel mozgatott tükörberendezés.
Aneroid barométer Aneroid barométer - 1888

A légnyomásmérő készülék lelke egy alacsony nyomású edény, amelynek légnyomásváltozás hatására bekövetkező alakváltozását mutató jelzi.
Barográf Barográf - 1891

A légnyomás változó értékeit folyamatosan és önműködően óraművel mozgatott papírszalagra rögzítő készüléket 1891-ben vásárolta Gothard Jenő a párizsi Richard Freres cégétől.
Termohigroszkóp Termohigroszkóp - 1892

Egyesített hőmérséklet- és hajszálas légnedvességmérő készülék, amelynek egyetlen mutatója a hőmérséklet változását és a harmatpont ingadozását is jelzi.
Villámjelző Villámjelző - 1901

A villámok által keltett elektromágneses zavarokat felfogó berendezés olasz készülék mintájára épült Herényben. A jelek rögzítésére egy Richard Freres (Párizs) által gyártott íróműszer szolgált.
Napfénytartam-mérő Napfénytartam-mérő - 1902

A napsütés időtartamát fényérzékeny papírszalagon rögzítő Jordan-Fényi készüléket az Országos Meteorológiai és Földmágnességi Intézetben Klassohn János készítette.
Valid CSS!