Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2015. december

SPACER SPACER Helyszínelés egy kozmikus karambol után 2015.12.15.
Helyszínelés egy kozmikus karambol után

Az ESO VLT távcsőrendszerének felvétele rendkívüli részletességgel mutatja meg egy közel kétszáz millió fényév távolságban mintegy 360 millió évvel ezelőtt bekövetkezett galaxisütközés következményeit.
SPACER SPACER Megtalálták a gömbhalmazok elveszett csillaggenerációját 2015.12.11.
Megtalálták a gömbhalmazok elveszett csillaggenerációját

Egy nemzetközi kutatócsoport Mészáros Szabolcs részvételével négy gömbhalmazban azonosított olyan második generációs csillagokat, melyek létezését a csillagfejlődési elméletek jelzik, a korábbi megfigyelések azonban nem.
SPACER SPACER A Kepler-óriásbolygók akár fele nem is bolygó valójában 2015.12.08.
A Kepler-óriásbolygók akár fele nem is bolygó valójában

Egy nemzetközi kutatócsoport öt éven át végzett radiálissebesség-mérésekre alapozva azt állítja, hogy a Kepler-űrtávcső adatsorai alapján óriásbolygónak gondolt égitestek több mint 50 százaléka valójában nem bolygó.
SPACER SPACER Húsz éve működik a rekorder napkutató szonda 2015.12.04.
Húsz éve működik a rekorder napkutató szonda

Eredetileg két éves működésre tervezték az 1995. december 2-án felbocsátott Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) napkutató szondát, amely azonban jelentősen túlteljesített minden előzetes várakozást.
SPACER SPACER Hatásos fogyókúra túlsúlyos csillagoknak 2015.12.01.
Hatásos fogyókúra túlsúlyos csillagoknak

A VY Canis Majoris hiperóriás csillagról adaptív optikával készített rendkívül részletes felvételekből az is kiderült, hogyan veszít hatalmas tömeget a góliát élete legutolsó szakaszában, mielőtt szupernóvaként elpusztulna.
Valid CSS!