Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2011. augusztus

SPACER SPACER Gyémántbolygó lett a nagytömegű csillagból 2011.08.30.
Gyémántbolygó lett a nagytömegű csillagból

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan milliszekundumos pulzárt fedezett fel, melynek kísérője egy valaha nagytömegű csillag ma már kisméretű, nagy valószínűséggel a gyémántra hasonlító kristályos belső szerkezetű maradványa.
SPACER SPACER Mi robban a távolságmérésre használt szupernóvákban? 2011.08.26.
Mi robban a távolságmérésre használt szupernóvákban?

Egy kutatócsoport 35 darab Ia típusú szupernóva közül 12 színképében azonosított hideg csillagkörüli gázfelhőkre utaló jeleket, ami kizárja, hogy a robbanások fehér törpék összeolvadásának eredményei lennének.
SPACER SPACER Mitől világítanak az ősi hidrogénfelhők az Univerzum peremén? 2011.08.23.
Mitől világítanak az ősi hidrogénfelhők az Univerzum peremén?

AZ ESO VLT távcsőrendszerével végzett megfigyelések alapján az Univerzum távoli régióiban megfigyelhető hatalmas méretű ősi hidrogénfelhők beágyazott galaxisok sugárzását reflektálják, illetve szórják.
SPACER SPACER Sarki fények az egyenlítőn 2011.08.19.
Sarki fények az egyenlítőn

A legújabb számítógépes szimulációk szerint a ma ismert exobolygók nagy részén a Földön megfigyelhetőknél akár több százszor is fényesebb sarkifény-jelenségek fordulhatnak elő.
SPACER SPACER Szénnél feketébb exobolygó 2011.08.16.
Szénnél feketébb exobolygó

A Kepler űrtávcső új mérései szerint a 2006-ban felfedezett TrES-2b jelű exobolygó a ráeső csillagfény alig 1%-át veri vissza, így "feketébb" a Naprendszer bármelyik bolygójánál vagy holdjánál, de még a szénnél is.
SPACER SPACER Változott-e a kisbolygóbecsapódások gyakorisága a földtörténet során? 2011.08.12.
Változott-e a kisbolygóbecsapódások gyakorisága a földtörténet során?

Több évtizede vita tárgya, hogy létezik-e valamilyen periodicitás a Földet bombázó kisbolygók és üstökösök időbeli eloszlásában. Egy új tanulmány szerint nem, bár úgy tűnik, egy enyhe növekedés van az utolsó 250 millió évben.
SPACER SPACER Oxigént lélegzik az Orion 2011.08.09.
Oxigént lélegzik az Orion

Az ESA Herschel űrtávcsöve molekuláris oxigén jelenlétét mutatta ki a legismertebb csillagkeletkezési területen, az Orion-ködben. Ez az első alkalom, hogy a világűrben oxigénmolekulát detektáltak.
SPACER SPACER Porfüggöny mögött rejtőzködő csillaghalmazok 2011.08.05.
Porfüggöny mögött rejtőzködő csillaghalmazok

Az ESO VISTA infravörös felmérő teleszkópjával 96, porfüggöny mögött rejtőzködő tejútrendszerbeli nyílthalmazt azonosítottak, melyek az optikai tartományban nem is figyelhetők meg.
SPACER SPACER Planetáris ködök a Kepler-célpontok között 2011.08.02.
Planetáris ködök a Kepler-célpontok között

Szép példája a profi és amatőrcsillagászok közötti gyümölcsöző együttműködésnek a Kepler-mezőben felfedezett új planetáris köd, az űrtávcső új típusú célpontjainak egyike.
Valid CSS!