Valid XHTML 1.0 Strict

A Foucault-féle ingakísérlet ismétlése - 2010. október 19-21.

1880. augusztus 21. és 27. között a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Egyesülete Szombathelyen tartotta XXI. nagygyűlését, melynek keretében augusztus 25-én a székesegyházban Kunc Adolf, a Premontrei Főgimnázium igazgatója volt tanítványai, Gothard Jenő és Gothard Sándor segítségével bemutatta a Föld forgását igazoló Foucault-féle ingakísérletet.

A jeles esemény 130. évfordulójának tiszteletére az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és a Szombathelyi Székesegyházért Közhasznú Alapítvány szervezésében 2010. október 19. és 21. között ismét lengett a korabeli ingatest a székesegyházban, tisztelegve ezzel a híres elődök nagyszerű teljesítménye előtt. (A XIX. században a kísérletet Foucault-on kívül csak a szupravezetés felfedezéséért később Nobel-díjjal jutalmazott Heike Kamerlingh Onnes, illetve Kunc Adolf és Gothard Jenő tudták elvégezni!)

Az inga indítására zsúfolásig megtelt a székesegyház. A meghívottakat és az érdeklődőket Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Fazakas Márton, a Premontrei Rend kormányzó perjele köszöntötte. Ezután az ingát Dr. Puskás Tivadar, Prof. Dr. Seifert Tibor, az ELTE rektorhelyettese és Prof. Dr. Gadányi Károly, az NymE SEK elnök-rektorhelyettese indította el.

A bizonyosságra - az első bábu elütésére - várva az egybegyültek három rövid, az ingához kapcsolódó előadást hallgathattak meg. Prof. Dr. Jankovics István (ELTE GAO) az 1880-as kísérlet tudománytörténeti előzményeit és hátterét villantotta fel, Dr. Kovács József (ELTE GAO) az inga mozgásával kapcsolatos fizikai tudnivalókat foglalta össze, míg Dr. Fűzfa Balázs (Nyme SEK) az irodalmi vonatkozásokat tekintette át. A közel 30 kg tömegű ingatest közben méltóságteljesen lengett a 29 méter hosszú acélszálon és ütötte el sorban egymás után a körben elhelyezett bábukat, ismételten bizonyítva, hogy a Föld valóban forog ...

A kísérletet a három nap során körülbelül 10 ezer látogató tekintette meg!

Tájékoztató füzetAz inga fizikájaVideófelvételElőadásokKépgalériák

Valid CSS!