Valid XHTML 1.0 Strict

Tektitek

A tektitek nagyméretű égitest, például kisbolygó becsapódása által megolvasztott földi kőzetek, amelyek a katasztrofális ütközés után nagy sebességgel a légkör magasabb tartományaiba repültek, majd Földünk gravitációs vonzóereje miatt visszahullottak és hirtelen lehűltek, azaz üvegszerűen megdermedtek. A tektit tehát nem valódi meteorit, de kisbolygó-becsapódáshoz köthető érdekes és tudományos szempontból fontos anyag.

Tektit-szórásmezők elhelyezkedése a Földön

Tektit-szórásmezők elhelyezkedése a Földön

A visszahullási területeket tektit-szórásmezőknek nevezzük, ezek mérete a néhány tucat km-től egészen a kontinensnyi méretűig terjed. Közülük a legnagyobb az ausztrál-kelet-ázsiai szórásmező, itt találhatók az indokinit, filippinit, rizalit, ausztralit nevezetű tektitek, színük általában fekete és ritkán átlátszóak.

Rendkívül híresek a bajorországi, kb. 27 km átmérőjű Ries-kráterhez köthető tektitek, a zöld színű, átlátszó, különleges szépségű moldavitok. A becsapódás kb. 14,8 millió éve történt, a tektitek egészen a mai Csehország területéig repültek. Régóta ismeri őket az emberiség, hiszen már a középkorban ékszerek díszítéséhez használták a darabokat.

A németországi Nördlingen városát körülölelő Ries-kráterhez köthető tektitek, az ún. moldavitok

A németországi Nördlingen városát körülölelő Ries-kráterhez köthető tektitek, az ún. moldavitok

Szaharai becsapódás hozhatta létre a gyakran fehéres-sárgás színű és átlátszó líbiai (sivatagi) üveget. Ebből készítették Tutankhamon fáraó halotti melldíszének szkarabeusz alakú központi faragványát.

Tutankhamon fáraó halotti melldísze, közepét egy tektit díszíti

Tutankhamon fáraó halotti melldísze, közepét egy tektit díszíti

Tektitmezőket találunk még Észak-Amerikában, ezek a georgiaitok, bediasitok. A világ legritkább tektitfajtája a ghanai Botswumi becsapódási kráterrel összefüggésbe hozható elefántcsontparti ivorit. A kazahsztáni Zhamanshin-kráterhez köthetők a szintén ritka irgizitek. Napjaink híre, hogy a chilei Atacama-sivatagban is felfedeztek egy új tektit-szórásmezőt, az itteni tektitek az atacamait nevet kapták. Több esetben (arizonait, kolumbianit) a korábban tektitnek tartott anyagot csupán vulkán által kidobódott üvegnek sejtik.

Az Atacama-sivatagból származó tektit

Az Atacama-sivatagból származó tektit

A Gothard Asztrofizikai Obszervatórium meteoritgyűjteményében bolygónk legtöbb ismert tektit-szórásmezőjéből találunk változatos alakú, különböző színű példányokat.

Valid CSS!