Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2011. november

SPACER SPACER Megoldódik a közel kétezer éves szupernóva rejtélye? 2011.11.29.
Megoldódik a közel kétezer éves szupernóva rejtélye?

A NASA és az ESA űrobszervatóriumainak megfigyelései alapján megoldódni látszik a kínai csillagászok által i.sz. 185-ben megfigyelt, az emberiség történelme során elsőként dokumentált szupernóva-robbanás rejtélye.
SPACER SPACER Buborékoktól hemzsegő törpegalaxis 2011.11.25.
Buborékoktól hemzsegő törpegalaxis

A Hubble Űrtávcső képeiből összeállított montázson jól megfigyelhetők a kisméretű galaxist átszövő gázbuborékok, amelyek egykori szupernóva-robbanások látványos maradványai.
SPACER SPACER Szaturnuszi óriásvihar, ahogyan a Cassini látta 2011.11.22.
Szaturnuszi óriásvihar, ahogyan a Cassini látta

A NASA Cassini űrszondájának most közzétett felvételei kitűnően dokumentálják a Szaturnusz északi féltekéjén majdnem egy éven át dúló óriási vihar kialakulását és fejlődését.
SPACER SPACER Pontosították a Cygnus X-1 fekete lyuk adatait 2011.11.18.
Pontosították a Cygnus X-1 fekete lyuk adatait

Több űrteleszkóp és földi bázisú észlelések adatai alapján minden eddigi mérésénél nagyobb pontossággal határozták meg a legismertebb röntgenforrásban, a Cygnus X-1 jelűben rejtőző fekete lyuk különböző paramétereit.
SPACER SPACER Az Ősrobbanáskor keletkezett gáz nyomait azonosították 2011.11.15.
Az Ősrobbanáskor keletkezett gáz nyomait azonosították

Amerikai kutatók egy távoli kvazár színképében olyan ősi hidrogénfelhők nyomaira bukkantak, melyek anyaga rögtön a Big Bang után keletkezett és soha nem vett részt csillagkeletkezési folyamatban.
SPACER SPACER Új gömbhalmazokat fedezett fel a VISTA 2011.11.11.
Új gömbhalmazokat fedezett fel a VISTA

Az ESO VISTA infravörös felmérőteleszkópjával két új gömbhalmazt azonosítottak a Tejútrendszerben, ezzel pedig csillagvárosunk ismert gömbhalmazainak a száma 158-ra emelkedett.
SPACER SPACER A kék vándorok titka 2011.11.08.
A kék vándorok titka

Az egyik legidősebb nyílthalmaz, az NGC 188 vizsgálata alapján úgy tűnik, hogy a rejtélyes kék vándorok kialakulása kettős rendszerek tagjai közötti tömegátadásra vezethető vissza.
SPACER SPACER Nehéz elemekben gazdag galaxisok a korai Univerzumban? 2011.11.04.
Nehéz elemekben gazdag galaxisok a korai Univerzumban?

Egy gammavillanás utófényének elemzésével egy kutatócsoport két fiatal galaxist azonosított a korai Univerzumban, melyek meglepő módon a Napnál gazdagabbak nehézelemekben.
SPACER SPACER Az égből hullott kövek eredete 2011.11.01.
Az égből hullott kövek eredete

Az első, kisbolygóról visszahozott kőzetminta alapos vizsgálata révén többek között azt is sikerült meghatározni, hogy honnan származhatnak a gyakran előforduló földi meteoritok.
Valid CSS!