Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2009. július

SPACER SPACER Egy régi robbanás új dimenziója 2009.07.27.
Egy régi robbanás új dimenziója

Az éppen tíz évvel ezelőtt pályára állított Chandra röntgenműhold korábbi és újabb mérései alapján sikerült egy távoli szupernóva-maradvány látóirányú geometriáját is rekonstruálni.
SPACER SPACER Kettős bolygórendszert talált a HATnet-program 2009.07.23.
Kettős bolygórendszert talált a HATnet-program

A Bakos Gáspár vezette HATnet-program keretében tizenharmadikként egy olyan kettős bolygórendszert fedeztek fel, melynek egyik tagja egy fedési forró Jupiter, a másik pedig elnyúlt, tág pályán keringő óriásbolygó.
SPACER SPACER Képek az Apollo-program leszállási helyeiről 2009.07.20.
Képek az Apollo-program leszállási helyeiről

A NASA Hold körül keringő űrszondája, a Lunar Reconnaissance Orbiter felvételeket készített az Apollo-program leszállási helyeinek környékéről. Ezeken egyértelműen azonosíthatók a kísérőnk felszínén maradt egységek.
SPACER SPACER Aktív vulkánok és óceánok lehettek az ősi Vénuszon 2009.07.16.
Aktív vulkánok és óceánok lehettek az ősi Vénuszon

A Venus Express elkészítette bolygószomszédunk déli féltekéjének első infravörös térképét, ami alapján elképzelhető, hogy egykor az óceánokkal borított Vénuszon aktív vulkáni tevékenység folyt.
SPACER SPACER Nem a sötét anyag okozza a Tejútrendszer rejtélyes gammasugárzását 2009.07.13.
Nem a sötét anyag okozza a Tejútrendszer rejtélyes gammasugárzását

Az ESA INTEGRAL nevű műholdja által mért adatok új értelmezése szerint a Galaxis belső részeiből érkező rejtélyes gammasugárzás-többlet mégsem a sötét anyaggal hozható összefüggésbe.
SPACER SPACER Azonosították a legtávolabbi szupernóvákat 2009.07.09.
Azonosították a legtávolabbi szupernóvákat

Archív adatok alapján egy új képfeldolgozási eljárással, ami még a robbanás után évekkel is megerősítheti a bekövetkezett kataklizma tényét, azonosították az eddigi legtávolabbi szupernóvákat.
SPACER SPACER Működési pályán a leghidegebb űreszköz 2009.07.06.
Működési pályán a leghidegebb űreszköz

Néhány nappal ezelőtt a mikrohullámú háttérsugárzást vizsgáló Planck űrteleszkóp egyik műszere elérte a -273,05 celsius fokos működési hőmérsékletét, s ezzel a leghidegebb ismert objektum lett a világűrben.
SPACER SPACER Közepes tömegű fekete lyukat fedeztek fel 2009.07.02.
Közepes tömegű fekete lyukat fedeztek fel

Az ESA XMM-Newton röntgentávcsövének adatai alapján egy távoli galaxisban egy körülbelül 500 naptömegnyi fekete lyukat azonosítottak, ami a hiányzó láncszem lehet a csillagméretű és a szupernehéz fekete lyukak között.
Valid CSS!