Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2010. június

SPACER SPACER Közeledő galaxis által aktivizált kvazár? 2010.06.28.
Közeledő galaxis által aktivizált kvazár?

A legnagyobb optikai teleszkópok adatai alapján egy nemzetközi kutatócsoport úgy gondolja, hogy az általuk vizsgált kvazár aktivitásában annak gazdagalaxisa és egy szomszédos csillagváros szoros megközelítése is szerepet játszhat.
SPACER SPACER Zenélt a Nap a Lordok Háza előtt 2010.06.24.
Zenélt a Nap a Lordok Háza előtt

Erdélyi Róbert, a sheffieldi egyetem professzora és munkatársai ismét új napfizikai eredményekről számoltak be a Lordok Háza tagjainak, s ezúttal meg is szólaltatták központi égitestünket a főrendek előtt.
SPACER SPACER Gigapixeles őrszem vigyáz a Földre 2010.06.21.
Gigapixeles őrszem vigyáz a Földre

Féléves sikeres próbaüzem után teljes kapacitással működik a Pan-STARRS projekt 1,8 méteres távcsöve, amely a világ legnagyobb digitális kamerájával kutat többek között a Földre veszélyes aszteroidák után.
SPACER SPACER Elbúcsúzhatunk a sötét anyagtól és energiától? 2010.06.17.
Elbúcsúzhatunk a sötét anyagtól és energiától?

Elképzelhető, hogy a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást vizsgáló WMAP űrszonda adatainak újbóli elemzése után búcsút kell vennünk attól az elmélettől, hogy az Univerzumot a sötét anyag és energia dominálja.
SPACER SPACER Forró jupiterek hatása földtípusú bolygókra 2010.06.14.
Forró jupiterek hatása földtípusú bolygókra

A jelenleg ismert 79 fedési exobolygó-rendszer között egy új szimuláció szerint csak kettő olyan van, melyben nem létezhetnek a rendszer lakhatósági zónájában hosszú ideig megmaradó földtípusú bolygók.
SPACER SPACER Fiatalabb lehet a Föld-Hold rendszer mint gondoltuk 2010.06.10.
Fiatalabb lehet a Föld-Hold rendszer mint gondoltuk

Az elmélet szerint a Föld és a Hold két bolygó méretű test ütközésének eredményeként keletkezett a Naprendszer kialakulása után mintegy 30 millió évvel. Egy új tanulmány azonban 120 millió évvel későbbre teszi az eseményt.
SPACER SPACER Nyugtalanság uralkodik egy fiatal csillaghalmazban 2010.06.07.
Nyugtalanság uralkodik egy fiatal csillaghalmazban

A Hubble Űrteleszkóp régi és újabb felvételeinek összevetése alapján sikerült megmérni az NGC 3603 katalógusjelű halmaz fiatal, nagytömegű csillagainak mozgását, ami azonban teljesen eltér a várttól.
SPACER SPACER A számítógépek a galaxisokat is jobban fogják osztályozni? 2010.06.03.
A számítógépek a galaxisokat is jobban fogják osztályozni?

Egy új tanulmány szerint az emberi agy neuronjainak hálózatát utánzó mesterséges intelligencia már majdnem olyan hatékonysággal végzi a galaxisok osztályozását, mint a Galaxy Zoo projektben résztvevő önkéntesek.
SPACER SPACER Galaxisütközések is felelősek a szupernehéz fekete lyukak aktivitásáért 2010.06.01.
Galaxisütközések is felelősek a szupernehéz fekete lyukak aktivitásáért

Egy röntgenfelmérés optikai képekkel történő összevetése alapján az aktív magú galaxisok centrumában található szupernehéz fekete lyukak közül sok aktivitásának a fő oka a galaxisok közötti kölcsönhatás, ütközés.
Valid CSS!