Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2011. február

SPACER SPACER Tettenért bolygókeletkezés? 2011.02.25.
Tettenért bolygókeletkezés?

Az ESO VLT távcsőegyüttesének műszereivel egy bolygószerű testet azonosítottak a T Cha katalógusjelű fiatal csillag körüli porkorong üres övezetében, valószínűleg elcsípve ezzel a bolygókeletkezés rövid folyamatának korai fázisát.
SPACER SPACER Megtalálhatja-e a WISE a Nap hipotetikus kísérőjét? 2011.02.22.
Megtalálhatja-e a WISE a Nap hipotetikus kísérőjét?

Amerikai kutatók új előrejelzést adtak a Nap hipotetikus, a Jupiternél néhányszor nagyobb tömegű kísérőjének pályaelemeire. Az objektum talán azonosítható lesz a WISE űrteleszkóp infravörös felvételein.
SPACER SPACER Rejtőzködő fekete lyukakra bukkant a Swift 2011.02.18.
Rejtőzködő fekete lyukakra bukkant a Swift

A Swift űrteleszkóp új mérései alapján úgy tűnik, hogy a kozmikus röntgensugárzás jelentős hányada mélyen beágyazódott szupernehéz fekete lyukak környezetéből származik.
SPACER SPACER Infravörösben egészen másként néz ki Észak-Amerika 2011.02.15.
Infravörösben egészen másként néz ki Észak-Amerika

Az Észak-Amerika köd azért kapta a nevét, mert feltűnően hasonlít a kontinensre, különösen igaz ez a Mexikói-öböl környékére. Ez azonban csak a látható sugárzás tartományában van így, az infravörösben teljesen más a kép.
SPACER SPACER Látványos galaxispáros az űrtávcső szemével 2011.02.11.
Látványos galaxispáros az űrtávcső szemével

A NASA WISE infravörös űrteleszkópjának felvételeiből összeállított mozaikkép az M81/M82 galaxiskettős új arcát mutatja, de tanulmányozásával a páros története is felvázolható.
SPACER SPACER Újabb behatoló nyomait azonosították a Tejútrendszerben 2011.02.08.
Újabb behatoló nyomait azonosították a Tejútrendszerben

A RAVE felmérés eredményeként egy nemzetközi kutatócsoport új csillagáramlást azonosított, amely egy 700 millió évvel ezelőtt a Tejútrendszer által beszippantott kisebb szomszédos galaxis maradványa.
SPACER SPACER Hatszoros fedési exobolygó-rendszert talált a Kepler-űrtávcső! 2011.02.04.
Hatszoros fedési exobolygó-rendszert talált a Kepler-űrtávcső!

Kevés olyan exobolygó-rendszer ismert, melyben két fedési bolygót detektáltak, és eddig csak egy olyat fedeztek fel, melyben három ilyen planéta kering. A Kepler űrtávcső azonban most olyat talált, melyben hat van!
SPACER SPACER Egy terapixelnyi égbolt 2011.02.01.
Egy terapixelnyi égbolt

Teljes felbontásban egyszerre mintegy félmillió HD-televízión lenne megtekinthető az SDSS-III égboltfelmérés során keletkezett, rengeteg tudományos eredményhez is vezető adattömeg.
Valid CSS!