Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2009. október

SPACER SPACER Fotonverseny, melynek eredménye Einsteint igazolhatja 2009.10.29.
Fotonverseny, melynek eredménye Einsteint igazolhatja

Egy távoli gammavillanás két eltérő energiájú fotonja 7,3 milliárd éves utazás után kevesebb, mint egy másodperces különbséggel érte el a Fermi űrteleszkópot. A kis eltérés ismét csak az Einstein-féle relativitáselméletet igazolhatja.
SPACER SPACER Távolságrekorder galaxishalmaz 2009.10.26.
Távolságrekorder galaxishalmaz

A Chandra röntgenteleszkóppal, illetve optikai és infravörös távcsövekkel végzett észlelések alapján egy 10,2 milliárd fényév távolságban található galaxishalmazt sikerült azonosítani.
SPACER SPACER Harminckét új exobolygó felfedezését jelentették be 2009.10.21.
Harminckét új exobolygó felfedezését jelentették be

Egy portugáliai konferencián egyszerre 32 új exobolygó felfedezését jelentették be. A planéták mindegyikét az ESO HARPS spektrográfjával végzett mérések alapján azonosították.
SPACER SPACER A Pallas valójában egy bolygókezdemény 2009.10.19.
A Pallas valójában egy bolygókezdemény

A Hubble Űrteleszkóp nagyfelbontású képei alapján a Pallas egy bolygókezdemény lehet, s talán az aszteroidák és a kisméretű bolygók közötti átmeneti objektumok egyik képviselője.
SPACER SPACER A Tejútrendszer aprócska szomszédja 2009.10.15.
A Tejútrendszer aprócska szomszédja

Az NGC 6822 katalógusjelű, Barnard-galaxis néven is ismert irreguláris, mindössze csak mintegy 10 millió csillagnak otthont adó törpegalaxis a Tejútrendszerünk egyik legközelebbi szomszédja.
SPACER SPACER Milyen hosszú egy szaturnuszi nap? 2009.10.12.
Milyen hosszú egy szaturnuszi nap?

Új mérési eredmények szerint a Szaturnusz valamivel gyorsabban forog a tengelye körül, mint ahogyan eddig gondoltuk, emiatt pedig valószínűleg változtatni kell a bolygó belső felépítésére vonatkozó elképzeléseinken is.
SPACER SPACER Óriási porgyűrűt fedeztek fel a Szaturnusz körül 2009.10.08.
Óriási porgyűrűt fedeztek fel a Szaturnusz körül

A Spitzer űrteleszkóp infravörös felvételei alapján óriási, az eddig ismertek méretét messze meghaladó, porból és jégszemcsékből álló gyűrűt fedeztek fel a Szaturnusz körül.
SPACER SPACER Kozmikus vihar tombol a Naprendszerben 2009.10.06.
Kozmikus vihar tombol a Naprendszerben

A NASA ACE mesterséges holdjának legújabb mérései szerint a kozmikus sugárzás jelenlegi intenzitása majdnem húsz százalékkal haladja meg az elmúlt 50 év során mért legmagasabb értéket is.
SPACER SPACER Rejtélyes vörös folt egy törpebolygó jégpáncélján 2009.10.02.
Rejtélyes vörös folt egy törpebolygó jégpáncélján

Fotometriai úton egy sötét, vöröses színű foltot azonosítottak a Haumea nevű törpebolygó felszínén. Az adatok alapján a folt valószínűleg gazdagabb ásványi és szerves anyagokban, mint a környező jeges felszín.
Valid CSS!