Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2014. február

SPACER SPACER A csillagmag lötyögése is okozhatja a szupernóva-robbanást 2014.02.28.
A csillagmag lötyögése is okozhatja a szupernóva-robbanást

A NASA NuSTAR űrtávcsövének új mérései alapján fény derülhet az asztrofizikai legnagyobb rejtélyeinek egyikére, mégpedig arra, hogy a nagy tömegű csillagok hogyan robbannak fel szupernóvaként.
SPACER SPACER Negyedmilliárd év: a Nagy Magellán-felhő forgása 2014.02.25.
Negyedmilliárd év: a Nagy Magellán-felhő forgása

A Hubble-űrteleszkóp ultrapontos méréseinek köszönhetően egy kutatócsoportnak egyedi csillagok mozgásának elemzésével sikerült meghatározni a Nagy Magellán-felhő rotációs periódusát, ami 250 millió évnek adódott.
SPACER SPACER Újra hajnali marsi felhőket fényképezne a NASA 2014.02.18.
Újra hajnali marsi felhőket fényképezne a NASA

Módosították a NASA Mars Odyssey űrszondájának pályáját, hogy a keringő egység szisztematikusan vizsgálhassa a hajnali ködök és felhők, illetve a felszíni zúzmara és dér kialakulását a vörös bolygó különböző évszakaiban.
SPACER SPACER Miért lesznek aszimmetrikusak a planetáris ködök? 2014.02.14.
Miért lesznek aszimmetrikusak a planetáris ködök?

A nagytömegű csillagok szupernóvaként fejezik be pályafutásukat, míg a kisebbek életük végén planetáris ködöket hoznak létre. Nagy kérdés azonban, hogy mi az oka ezen objektumok nagyfokú aszimmetriájának.
SPACER SPACER Vérvörös az égbolt egy barna törpe felett 2014.02.11.
Vérvörös az égbolt egy barna törpe felett

Az ESO VLT távcsőegyüttesével végzett észlelések alapján egy olyan barna törpét detektáltak, melyet sűrű, vérvörös színű felhők borítanak, ezek azonban nem csak vízpárából, hanem főleg szilikátok porából állnak.
SPACER SPACER Szeszélyes évszakok a búgócsiga-bolygón 2014.02.07.
Szeszélyes évszakok a búgócsiga-bolygón

A Kepler-413b jelű exobolygó egy törpecsillagokból álló pár körül kering, tengelye pedig olyan gyorsan imbolyog, hogy az évszakok teljesen kiszámíthatatlan módon váltakozhatnak rajta.
SPACER SPACER Az első térkép egy barna törpe felszínéről 2014.02.04.
Az első térkép egy barna törpe felszínéről

Az ESO VLT távcsőegyüttesén üzemelő CRIRES műszer adatai alapján elkészült a Földhöz legközelebbi barna törpe felszínének "térképe", melyen világos és sötétebb foltok váltakoznak egymással.
Valid CSS!