Valid XHTML 1.0 Strict

Időmérési és időszolgálati eszközök

A képekre kattintva azok nagyobb felbontásban is megtekinthetők!
Zsebnapóra Zsebnapóra - 1873

A 19. század első feléből származó, a tájoláshoz iránytűvel felszerelt hordozható ún. zsebnapóra 1873-ban került a Gothard fivérek természettani gyűjteményébe.
Távíró Távíró - 1874

A Morse-féle távíróberendezés részegységeit alkotó adókészülék (morzebillentyű), elektromágneses jelfogó és álló galvanométer a Gothard fivérek által készített első eszközök közül való.
Passzázsműszer Passzázsműszer - 1879

A pontos idő meghatározására használt eszköz 27 mm nyílású Fraunhofer-objektívvel az ógyallai obszervatóriumban épült. Gothard Jenő a műszert 1882-ben vásárolta meg.
Ingaóra Ingaóra - 1881

Az obszervatórium időszolgálatát ellátó, elektromos jeladóval felszerelt higanykompenzációs csillagászati ingaóra. A tervezés és összeállítás a Gothard fivérek munkája.
Elektromos óra Elektromos óra - 1882

Az obszervatórium villamos jeladóval felszerelt higanykompenzációs ingaórája által működtetett elektromos órát a kupolában való alkalmazásra készítette Gothard Jenő.
Kronográf Kronográf - 1884

A berendezést időjelek rögzítésére építette Gothard Jenő. Az obszervatórium ingaórája időjelének regisztrálásán túl távíróvonalra kapcsolva alkalmas volt a jelek adására és vételére is.
Precíziós óra Precíziós óra - 1885

Az időregisztrációs célokra elektromos kontaktusokkal felszerelt ingaórát a kronográfhoz való alkalmazásra a higanykompenzációs ingaóra helyettesítésére készítette Gothard Jenő.
Valid CSS!