Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2016. június

SPACER SPACER Forró neptunusz segíti a bolygókeletkezés jobb megértését 2016.06.28.
Forró neptunusz segíti a bolygókeletkezés jobb megértését

Amerikai kutatók egy nagyon fiatal, mindössze 11 millió éves csillag körül találtak egy forró neptunuszt a Kepler-űrtávcsővel. A fiatal planéta vizsgálata a bolygókeletkezés és migráció jobb megértését segítheti.
SPACER SPACER Tisztes távolságban egy kicsiny szikla kíséri a Földet 2016.06.24.
Tisztes távolságban egy kicsiny szikla kíséri a Földet

A NASA bejelentése szerint egy Nap körül keringő apró kisbolygó valójában Földünk kísérője is, bár sosem kerül nagyjából 15 millió kilométernél közelebb bolygónkhoz, azaz a Hold "pozícióját" nem veszélyezteti.
SPACER SPACER Blazár vagy pulzár? 2016.06.17.
Blazár vagy pulzár?

Magyar részvétellel zajló kutatások eredményeként végre pont kerülhet egy igazán különleges égitest azonosítása történetének végére. A további izgalmas dolgok pedig talán csak most kezdődnek!
SPACER SPACER Az emberiség harmada már nem látja a Tejutat 2016.06.14.
Az emberiség harmada már nem látja a Tejutat

A fényszennyezés új, olasz és amerikai kutatók által összeállított globális atlaszának megfelelően az emberiség harmada, az amerikaiknak pedig 80 százaléka lakóhelyéről már nem láthatja a Tejutat.
SPACER SPACER Csak egyedül, nem párban 2016.06.10.
Csak egyedül, nem párban

Egy magyar vezetésű nemzetközi kutatócsoport négy, a feltevések szerint kettős aktív galaxismagot vizsgált meg nagy felbontással a rádiótartományban, de közülük egyik sem bizonyult kettősnek.
SPACER SPACER A vártnál gyorsabban tágul az univerzum 2016.06.07.
A vártnál gyorsabban tágul az univerzum

A Nobel-díjjal kitüntetett Adam Riess és munkatársainak legújabb eredménye szerint az univerzum tágulási üteme 5-9 százalékkal nagyobb az eddigi megfigyelések által szolgáltatott értéknél.
SPACER SPACER Exobolygó a Naprendszerben? 2016.06.03.
Exobolygó a Naprendszerben?

Egy számítógépes szimuláció szerint a feltételezett kilencedik planéta lehet az első, a Naprendszerben felfedezett exobolygó, amelyet a Nap egy másik csillagtól ragadhatott el mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt.
Valid CSS!