Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2008. szeptember

SPACER SPACER Szupernóva azonosítása internetes archívumok segítségével 2008.09.25.
Szupernóva azonosítása internetes archívumok segítségével

Tizenkét évvel a kataklizma után a legnagyobb teleszkópok publikus adatbázisainak segítségével sikerült azonosítani az elmúlt 25 év egyik legközelebbi, az SN 1987A explóziójával sok hasonlóságot mutató szupernóva-robbanását.
SPACER SPACER Információ a megfigyelhető Világegyetemen határán túlról? 2008.09.23.
Információ a megfigyelhető Világegyetemen határán túlról?

A NASA WMAP űrszondájának adatai alapján távoli galaxishalmazok olyan nem várt mozgását detektálták, melynek okozója a Világegyetem általunk megfigyelhető határain túli anyag gravitációs hatása lehet.
SPACER SPACER Gammavillanás a Világegyetem szélén 2008.09.23.
Gammavillanás a Világegyetem szélén

A NASA Swift műholdjának műszerei olyan gammavillanást detektáltak, melynek 12,8 milliárd fényéves becsült távolsága 70 millió fényévvel meghaladja az eddigi csúcstartóét.
SPACER SPACER Új eredmény a Tejútrendszer forgásáról 2008.09.19.
Új eredmény a Tejútrendszer forgásáról

A nyolc cefeida típusú változócsillag radiális sebességének nagyon pontos mérésén alapuló eredmény szerint a Tejútrendszer forgása kevésbé bonyolult, mint ahogyan eddig gondoltuk.
SPACER SPACER Újabb lépés az aktív galaxisok megértése irányában 2008.09.17.
Újabb lépés az aktív galaxisok megértése irányában

Az ESA XMM-Newton űrteleszkóp megfigyelései alapján olyan ún. kvázi-periodikus oszcillációkat azonosítottak egy aktív galaxismag röntgensugárzásában, melyek hozzájárulhatnak ezen egzotikus objektumok jobb megértéséhez.
SPACER SPACER Az első direkt felvétel egy Naphoz hasonló csillag bolygójáról? 2008.09.15.
Az első direkt felvétel egy Naphoz hasonló csillag bolygójáról?

Az Északi Gemini távcsővel adaptív optikás eljárással megörökített bolygójelölt 8 jupitertömegű égitest, melynek Napunkhoz hasonló, ám sokkal fiatalabb csillaga 500 fényévre van a Földtől.
SPACER SPACER Az η Carinae speciális kitörései 2008.09.11.
Az η Carinae speciális kitörései

A Tejútrendszer egyik legnagyobb és legfényesebb csillaga, az η Carinae kitöréseit minden bizonnyal egy új típusú, a szupernóva-robbanásokénál azonban kisebb energiafelszabadulással járó folyamat okozza.
SPACER SPACER Ismeretlen gyűrűívek a Szaturnusz körül 2008.09.08.
Ismeretlen gyűrűívek a Szaturnusz körül

A Cassini űrszonda felvételein eddig nem ismert gyűrűíveket fedeztek fel az óriásbolygó körül, melyek anyagát két apró holdacska táplálja, egy nagyobb pedig pályán tartja.
SPACER SPACER Nobel-díjas technológiával a még pontosabb sebességmérésért 2008.09.05.
Nobel-díjas technológiával a még pontosabb sebességmérésért

Az ún. lézerfésűs technológián alapuló kalibrációs módszerrel jelentősen javulhat a radiális sebességek mérésének pontossága, ami nagy előrelépést jelenthet több asztrofizikai probléma kutatásában.
SPACER SPACER Extragalaktikus fekete lyukak felső tömeghatára 2008.09.03.
Extragalaktikus fekete lyukak felső tömeghatára

Egy új kutatás szerint az aktív galaxisok magjaiban található fekete lyukak felső tömeghatára az eddig gondoltnál jóval nagyobb, mintegy 50 milliárd naptömeg körüli is lehet.
SPACER SPACER A sötét anyag árnyékos oldala 2008.09.02.
A sötét anyag árnyékos oldala

Az emberi gyarlóság megnyilvánulásai néha a tudományban is tetten érhetők, mint ahogyan ezt napjaink egyik legfelkapottabb asztrofizikai témájának, a sötét anyag kutatásának legújabb esete is újfent bizonyítja.
Valid CSS!