Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2013. szeptember

SPACER SPACER A legsűrűbb galaxis 2013.09.27.
A legsűrűbb galaxis

Az apró, sűrű, úgynevezett ultrakompakt törpegalaxisok jelenthetik az átmenetet a normál csillagvárosok és a szintén sűrű gömbhalmazok között, bár eredetük még nem teljesen tisztázott.
SPACER SPACER A Föld még körülbelül két milliárd évig lesz 'lakható' 2013.09.24.
A Föld még körülbelül két milliárd évig lesz 'lakható'

Egy angol kutatócsoport eredménye szerint a Földünkön még legalább 1,75 milliárd évig fennállnak azok a feltételek, amelyek között a legprimitívebb életformák még fennmaradhatnak.
SPACER SPACER Óriási gömbhalmaz-populációt azonosított a Hubble 2013.09.17.
Óriási gömbhalmaz-populációt azonosított a Hubble

Egy nemzetközi kutatócsoport a Hubble-űrtávcső felvételei alapján gömbhalmazok óriási, a becslés szerint mintegy 160 ezer tagot számláló populációját azonosította az Abell 1689 katalógusjelű galaxishalmazban.
SPACER SPACER Továbbra is éhezik a fekete lyuk a Tejútrendszer centrumában 2013.09.13.
Továbbra is éhezik a fekete lyuk a Tejútrendszer centrumában

A Chandra röntgenműholddal végzett hosszú méréssorozat eredményeként újabb előrelépés történt az ügyben, hogy a Tejútrendszer centrumában lévő szupernagy tömegű fekete lyuk körüli anyag miért olyan halvány röntgenben.
SPACER SPACER Megváltozott a csillagközi szél iránya 2013.09.10.
Megváltozott a csillagközi szél iránya

A University of New Hampshire kutatói, többek között a NASA IBEX szondájának adatai alapján felfedezték, hogy a Naprendszerünket a csillagközi térből bombázó részecskék áramlásának iránya az elmúlt 40 év során megváltozott.
SPACER SPACER Szabadnak is születhettek a csillag nélküli bolygók 2013.09.06.
Szabadnak is születhettek a csillag nélküli bolygók

Új észlelések szerint kicsi, hideg, gömbszerű felhőkben minden feltétel adott lehet ahhoz, hogy csillag nélküli bolygók is kialakulhassanak, tehát a csavargó planéták létét nem csak a kidobódás magyarázhatja.
SPACER SPACER Egy rádiótávcső újjászületése 2013.09.03.
Egy rádiótávcső újjászületése

Az 1965-ben épített Green Bank-i 43 m-es híres rádióteleszkópot műholdkövetésre szolgáló antennaként állították újra üzembe, továbbra is rádiócsillagászati mérések szolgálatában.
Valid CSS!