Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2014. július

SPACER SPACER A Hubble szerint meglepően száraz három ismert exobolygó 2014.07.29.
A Hubble szerint meglepően száraz három ismert exobolygó

A Hubble-űrtávcsővel végzett megfigyelések alapján három ismert, szinte ikonikus exobolygó is jóval szárazabb, mint azt korábban gondoltuk, légkörükben a vízgőz mennyisége töredéke az eddig feltételezettnek.
SPACER SPACER Jól írják le a modellek a Titan légkörét 2014.07.25.
Jól írják le a modellek a Titan légkörét

Egy orosz kutató összehasonlította a Cassini-űrszonda, illetve más műszerek által a Titan atmoszférájáról gyűjtött adatokat a hold légkörét leíró modelljével és a kettő között globálisan jó egyezést talált.
SPACER SPACER Óriásbolygók magjának nyomását hozták létre a legnagyobb lézerrel 2014.07.22.
Óriásbolygók magjának nyomását hozták létre a legnagyobb lézerrel

A világ legnagyobb lézerrendszerével realisztikus hőmérséklet mellett állították elő azt az elképzelhetetlenül nagy nyomást, ami az elméletek szerint az óriásbolygók, például a Jupiter vagy az Uránusz magjában uralkodik.
SPACER SPACER Váratlan meglepetés egy Naprendszer-hasonmástól 2014.07.18.
Váratlan meglepetés egy Naprendszer-hasonmástól

A HR 8799 katalógusjelű csillag bolygórendszere nagyon hasonlít a mienkhez: négy nagy gázbolygóval, azon túl pedig egy törmelékkoronggal is rendelkezik. A csillag azonban egy pulzáló változó, némileg váratlan tulajdonságokkal.
SPACER SPACER Megfigyelték a kozmikus por keletkezését 2014.07.15.
Megfigyelték a kozmikus por keletkezését

Az SN 2010jl szupernóva spektroszkópiai észlelései alapján kiderült, hogy ezekben a kozmikus porgyárakban nem csak közvetlenül a robbanás után keletkezik a por, hanem még a kataklizma után évekkel is.
SPACER SPACER A Nap nagyenergiájú folyamatai - közelebbről nézve 2014.07.11.
A Nap nagyenergiájú folyamatai - közelebbről nézve

A Napon zajló nagyenergiájú folyamatok jobb megértésében jelenthet előrelépést, hogy csillagunkat például a Merkúr körül keringő MESSENGER szonda műszereinek segítségével jóval közelebbről is meg tudjuk figyelni.
SPACER SPACER Gliese 581: nem minden bolygó, ami annak látszik! 2014.07.09.
Gliese 581: nem minden bolygó, ami annak látszik!

Nagy felbontású spektroszkópiai adatok alapján amerikai kutatók szerint a Gliese 581 csillagaktivitása olyan jelet okoz, amely megkérdőjelezi a rendszer több, eddig valószínűsített bolygójának a létezését.
SPACER SPACER Kepler fedési kettős részletes elemzését végezték el magyar kutatók 2014.07.08.
Kepler fedési kettős részletes elemzését végezték el magyar kutatók

Magyar kutatók által vezetett nemzetközi csoport egy Kepler fedési kettős komplex fotometriai és spektroszkópiai elemzését, illetve modellezését végezte el, amely alapján talán még egy harmadik komponens is lehet a rendszerben.
SPACER SPACER Két lehetséges célpontot is talált a Hubble a New Horizons szondának 2014.07.04.
Két lehetséges célpontot is talált a Hubble a New Horizons szondának

A Hubble-űrtávcső észlelései alapján a Naprendszer peremvidékén, a Kuiper-övben két ígéretes célpontot is sikerült azonosítani, amelyeket a New Horizons űrszonda a Pluto rendszerének vizsgálata után esetleg meglátogathat.
SPACER SPACER Nyomtathatunk-e űrhajót a közeljövőben? 2014.07.01.
Nyomtathatunk-e űrhajót a közeljövőben?

Az űrszemét elleni harc jegyében az ESA a Clean Space kezdeményezés keretében azt is teszteli, hogy a közeljövőben a 3D-s nyomtatással készült alkatrészek miként használhatók fel az űripari alkalmazásokban.
Valid CSS!