Valid XHTML 1.0 Strict

GOTHARD JENŐ LEVELEI KONKOLY THEGE MIKLÓSHOZ

GOTHARD ELSŐ LEVELE KONKOLY THEGE MIKLÓS

Gothard mérnöki képesítését a bécsi Politechnische Hochschule-n szerezte, ahova 1875-ben iratkozott be, miután leérettségizett a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban. A mérnöki diploma kézhezvétele után visszatért Herénybe, ahol a családi kastélyban öccsével, Sándorral egy finommechanikai műhelyt rendeztek be. Ez volt a híres "Herényi Műcsarnok", ahol különböző fizikai eszközöket, illetve villamos berendezéseket készítettek.

A Herényi Műcsarnok először 1879-ben a székesfehérvári iparkiállításon mutatkozott be a szélesebb szakmai közönség előtt, s ez olyan jól sikerült, hogy a Gothard fivérekre a legmagasabb szinten is felfigyeltek: 1880 nyarán maga Trefort Ágoston kultuszminiszter tett látogatást a herényi birtokon.

A kiállításnak azonban volt egy talán ennél is fontosabb mozzanata. Gothard ugyanis itt találkozott Konkoly Thege Miklóssal, aki akkor már majdnem egy évtizede sikeres obszervatóriumot működtetett ógyallai birtokán, s meg is hívta az érdeklődő fiatal mérnököt egy látogatásra. Erre Gothard a következő év őszén kerített sort, s már a néhány napos vizit közben elhatározta, hogy ő is berendez egy csillagvizsgálót a birtokán.

A két kutató, mester és tanítványa közötti évtizedes gyümülcsöző együttműködés és mély barátság első írott emlékei azok a levelek, melyeket 1880 novembere és 1883 vége között váltottak egymással. A Gothard által írt, itt közzétett, de 1998-ban nyomtatásban is megjelent 29 levélből nagyon jól nyomon követhető, hogy Konkoly segítő tanácsaival hogyan jutott el 1-2 év alatt a fiatal mérnök a kezdeti puhatolódzó lépésektől a teljes profizmusig, a műszertervező és építő csillagász megbecsült pozíciójáig.

A nyomtatott változatban csak a levelek betűhű átírása jelent meg, a következő oldalról azonban elérhető a 29 levélből álló gyűjtemény minden darabja digitális formában. A főoldalon minden levél első oldalának képét közöljük dátum szerint rendezve. Erre kattintva léphetünk tovább az adott levél minden lapját megmutató oldalra. Az egyes lapok kicsinyített képére kattintva aztán nagyfelbontásban is megtekinthetjük az adott levél adott lapját.

A nyomtatott változathoz Vargha Domokosné (MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet) írt előszót, illetve Horváth József (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium) rövid bevezetőt.

A levelek mellett PDF formátumban megtalálható a betűhű átírásuk is, melyeket Horváth József látott el jegyzetekkel. A jegyzeteket tartalmazó PDF formátú állomány letölthető innen, a használt rövidítések listája itt található.

Valid CSS!