Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2014. március

SPACER SPACER Gyűrűrendszert fedeztek fel egy aszteroida körül! 2014.03.28.
Gyűrűrendszert fedeztek fel egy aszteroida körül!

Több dél-amerikai obszervatóriumból végzett megfigyelés alapján a távoli Chariklo nevű kisbolygót két keskeny, sűrű gyűrű övezi, így ez az aszteroida a Naprendszer legkisebb objektuma, amelynek gyűrűje van.
SPACER SPACER Tükörsima a Titan egyik tavának felszíne 2014.03.25.
Tükörsima a Titan egyik tavának felszíne

A Szaturnusz rendszerében működő Cassini űrszonda 2013-as radarmérései szerint tükörsima a Titan hold második legnagyobb tava, a Ligeia Mare felszíne, aminek az oka valószínűleg a szelek teljes hiánya a megfigyeléskor.
SPACER SPACER Nagyobb volt a Merkúr összehúzódása, mint gondolták 2014.03.21.
Nagyobb volt a Merkúr összehúzódása, mint gondolták

A NASA Messenger űrszonda új globális képi és topográfiai adatai alapján a Merkúr bolygó összehúzódása nagyobb volt a korábbi mérések alapján gondoltnál. Az új érték összhangban áll a modellekkel is.
SPACER SPACER Azonosították a legnagyobb sárga hiperóriást 2014.03.14.
Azonosították a legnagyobb sárga hiperóriást

Az ESO VLTI interferométerével kapott adatok alapján azonosították a legnagyobb méretű sárga hiperóriás csillagot. A Napét 1300-szorosan meghaladó átmérőjével a szörnyeteg a csillagméretek abszolút tízes listájára is felfér.
SPACER SPACER Nincs nyoma a tizedik bolygónak 2014.03.11.
Nincs nyoma a tizedik bolygónak

A NASA WISE infravörös űrtávcsöve több száz millió objektumot fényképezett le a teljes égbolton, nem talált azonban bizonyítékot a Naprendszer feltételezett tizedik bolygójának ("Planet X") létezésére.
SPACER SPACER Meteorhurrikán lesz a Marson 2014.03.07.
Meteorhurrikán lesz a Marson

A C/2013 A1 jelű üstökös 2014. október 19-én 151 ezer kilométerre közelíti meg a Marsot. Az előzetes számítások szerint becsapódás tehát nem lesz, de az eseményt nagyon látványos meteorvihar kísérheti a vörös bolygó felett.
SPACER SPACER Halott világok lehetnek a szuperföldek 2014.03.04.
Halott világok lehetnek a szuperföldek

Egy új modellszámítás szerint ha egy bolygó nem elég kicsi, nagy valószínűséggel akkor is alkalmatlan lesz bármilyen létforma hordozására, ha egyébként központi csillagának ún. lakhatósági zónájában kering.
Valid CSS!