Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2014. szeptember

SPACER SPACER A földi víz idősebb a Napnál 2014.09.30.
A földi víz idősebb a Napnál

A földi élet létrejöttében és fejlődésében alapvető szerepet játszó víz egy része egy új kutatási eredmény szerint jég formájában került a csillagközi térből a Naprendszerünk területére, még annak kialakulása előtt.
SPACER SPACER Az indiai szonda is pályára állt a Mars körül 2014.09.26.
Az indiai szonda is pályára állt a Mars körül

Az amerikai után röviddel az indiai Mars-szonda is megérkezett a vörös bolygóhoz és már felvételt is továbbított a felszínről a földi irányítóközpontba, amelynek vezetője szerint az űreszköz minden rendszere jól működik.
SPACER SPACER Megérkezett a Marshoz a NASA MAVEN szondája 2014.09.23.
Megérkezett a Marshoz a NASA MAVEN szondája

Megérkezett a vörös bolygóhoz a NASA MAVEN űrszondája, amelynek legfontosabb célja, hogy minden eddiginél részletesebben tanulmányozza a Mars légkörének felső, ritka rétegeit.
SPACER SPACER A Tejútrendszer 219 millió csillaga egyetlen katalógusban 2014.09.19.
A Tejútrendszer 219 millió csillaga egyetlen katalógusban

A Tejútrendszer északi részének 219 millió csillagát listázza az a katalógus, amelyet a University of Hertfordshire kutatóinak vezetésével állítottak össze a kanári-szigeteki INT távcsővel végzett felmérés eredményeként.
SPACER SPACER Nem csak a Tejútrendszerben kevés a lítium 2014.09.16.
Nem csak a Tejútrendszerben kevés a lítium

Az ESO VLT távcsőegyüttes műszereivel végzett új spektroszkópiai mérések alapján nem csak Tejútrendszerünk csillagaiban kevés a lítium, egy nem a Galaxishoz tartozó gömbhalmaz objektumaiból is hiányzik a könnyű elem.
SPACER SPACER Huszonegy évig rejtőzködött a robbanást túlélő kísérő 2014.09.12.
Huszonegy évig rejtőzködött a robbanást túlélő kísérő

Huszonegy évvel a kataklizma után sikerült detektálni az M81 spirálgalaxisban 1993-ban feltűnt SN 1993J jelű szupernóva robbanást túlélő kísérőcsillagát, amely fontos szerepet játszott az eseményhez vezető folyamatban.
SPACER SPACER Detektálták a radioaktív kobaltizotópot egy szupernóva-maradványban 2014.09.09.
Detektálták a radioaktív kobaltizotópot egy szupernóva-maradványban

Orosz kutatók vezetésével az INTEGRAL űrteleszkóp adatai alapján először detektálták a radioaktív kobaltizotópot egy szupernóva, az SN 2014J maradványában, igazolva így a robbanásokra vonatkozó elmélet állításait.
SPACER SPACER Megtalálták az első Uránusz-hasonmást 2014.09.05.
Megtalálták az első Uránusz-hasonmást

A más csillagok körül keringő távoli, közepes méretű jégbolygók kívül esnek a mai észlelési módszerek hatókörén. Most azonban mikrolencsézés segítségével sikerült az első képviselőjüket azonosítani.
SPACER SPACER Közvetlenül is detektálták a legfontosabb napneutrínókat 2014.09.02.
Közvetlenül is detektálták a legfontosabb napneutrínókat

Az egyik legérzékenyebb detektor adatai alapján amerikai kutatóknak közvetlenül is sikerült detektálniuk a Nap energiatermelésében legfontosabb szerepet játszó proton-proton ciklus során keletkező neutrínókat.
Valid CSS!